Złącza mleczarskie, DIN11851

Złącza mleczarskie (zgodne z DIN 11851) to higieniczne elementy armatury przeznaczone specjalnie do stosowania w przemyśle spożywczym (przetwórstwo mleka i jego pochodnych).  Podstawowym zadaniem złączy mleczarskich jest przesyłanie płynnej żywności. Mogą być także stosowane w innych branżach przemysłu spożywczego gdzie złączami mleczarskimi i wężami przesyła się płynne środki spożywcze oraz środki chemiczne. Instalacje oparte na złączach mleczarskich mogą być zastosowane do napełniania i opróżniania cystern do przewozu żywności. Szczelność połączenia zapewnia stożkowe połączenie gniazdowe współpracujące z gwintowana nakrętką sprzęgającą.

Rodzaje złączy mleczarskich

Oferta złączy mleczarskich zawiera: gwintowany króciec wkręcany (gwint do mleka) DIN 11851 typu DNMA, stożkowy króciec wkręcany (gwint do mleka), DIN 11851 typu DNMI, spawany króciec gwintowany (gwint do mleka), DIN 11851 / zbliżona DIN 11851 typu DNMA, króciec stożkowy do przyspawania (gwint do mleka), DIN 11851 / zbliżona DIN 11851 typu DNMI, króciec gwintowany do węży (gwint do mleka) typ GTMA, króćce stożkowe do węży (gwint do mleka) typu DTMI, króciec gwintowany do węży (gwint do mleka) z opaską zabezpieczającą, DIN 11851 typu GTMA SB, króciec stożkowe (gwint do mleka) z opaską zabezpieczającą, DIN 11851 typu GTMI SB, złączki podwójne o gwincie okrągłym (gwint do mleka), DIN 11852 serii DNMA, złączki podwójne o gwincie okrągłym (gwint do mleka), DIN 11852 typu DNMA, nakrętki rowkowe do króćców stożkowych (gwint do mleka), DIN 11851 serii DNMIMU, stożki zaślepiające do stożka gwintowanego (gwint do mleka), DIN 11851 typu VSMI, nakrętki zaślepiające do stożka gwintowanego (gwint do mleka), DIN 11851 typ VKM, zaślepiające króćce gwintowane stożkowe (gwint do mleka), DIN 11851 typu VSMA, uszczelki i podkładki uszczelniające DNMA i VKM, węże tłoczne do czyszczenia GSMR, węże do mleczarni GSM, węże tłoczne do czyszczenia parowego GSMR oraz węże ssąco-ciśnieniowe do mleczarni ze spiralą stalową typu GSMSP

Złącza mleczarskie – co warto wiedzieć?

Wykonane zgodnie z normami wymiarowymi DIN 11851.

Dopuszczone do kontaktu ze środkami spożywczymi

Uszczelnienia elastomerowe wykonane z EPDM

Parametry techniczne:

Medium robocze - sprężone powietrze i gazy neutralne, ciecze, woda, płynne środki spożywcze (napoje, soki itp.)

Rodzaje i zakres średnic przewodów i węży:

Przeznaczone do łączenia specjalnych węży do przesyłu mleka typu GSM i GSMP o średnicach wewnętrznych od 19 mm (3/4”) do 75 mm (3”).

Zalecane ciśnienia robocze:

Zakres ciśnień pracy – do 16 bar 

Zalecane temperatury pracy:

w zależności od typu przewodu od -40°C do +80°C dla typu BGVVL oraz od -35°C do +95°C dla typu BGVV.

Gwinty przyłączeniowe:

Zakres gwintów przyłączeniowych calowych stożkowych R i Rp od R1/4” do R2”, calowych walcowych G od G1/8” do G4”

Zastosowane materiały:

Wykonane są ze stali kwasoodpornej 1.4404 (gatunek wg PN 00H17N14M2, wg ASTM 316L) oraz 1.4301 (gatunek wg PN 0H18N9, ASTM 304)