Złącza mleczarskie, DIN11851

Złącza mleczarskie (zgodne z DIN 11851) to higieniczne elementy armatury przeznaczone specjalnie do stosowania w przemyśle spożywczym (przetwórstwo mleka i jego pochodnych).  Podstawowym ich zadaniem jest przesyłanie płynnej żywności. Mogą być także stosowane w innych branżach przemysłu spożywczego gdzie złączami i wężami przesyła się płynne środki spożywcze oraz środki chemiczne. Instalacje oparte na złączach mleczarskich mogą być zastosowane do napełniania i opróżniania cystern do przewozu żywności. Szczelność połączenia zapewnia stożkowe połączenie gniazdowe współpracujące z gwintowaną nakrętką sprzęgającą.

Złącza mleczarskie – co warto wiedzieć?

  • Są wykonane zgodnie z normami wymiarowymi DIN 11851
  • Dopuszczone są do kontaktu ze środkami spożywczymi
  • Posiadają uszczelnienia elastomerowe wykonane z EPDM


Parametry techniczne:


Medium robocze:
sprężone powietrze i gazy neutralne, ciecze, woda, płynne środki spożywcze (napoje, soki itp.)

Rodzaje i zakres średnic przewodów i węży:
przeznaczone do łączenia specjalnych węży do przesyłu mleka typu GSM i GSMP o średnicach wewnętrznych od 19 mm (3/4”) do 75 mm (3”).

Zalecane ciśnienia robocze:
zakres ciśnień pracy – do 16 bar 

Zalecane temperatury pracy:
w zależności od typu przewodu od -40°C do +80°C dla typu BGVVL oraz od -35°C do +95°C dla typu BGVV.

Gwinty przyłączeniowe:
zakres gwintów przyłączeniowych calowych stożkowych R i Rp od R1/4” do R2”, calowych walcowych G od G1/8” do G4”

Zastosowane materiały:
wykonane ze stali kwasoodpornej 1.4404 (gatunek wg PN 00H17N14M2, wg ASTM 316L) oraz 1.4301 (gatunek wg PN 0H18N9, ASTM 304)